Skip to content Skip to footer

V sredo, 13.9.2023, so na novinarski konferenci v Škofji Loki strokovnjaki različnih profilov predstavili svoj pogled na bodoče upravljanje z vodami.

Medijem so isti dan poslali tudi t.i. “Protipoplavno pismo” s konkretnimi in obrazloženimi predlogi izboljšanja upravljanja z vodami v prihodnje. Biologi smo v pismu pod točko 9 poudarili pomen ohranjanja voda ter varovanja narave in biodiverzitete kot naših ključnih zaveznic v prilagajanju na podnebne spremembe. Upravljanje z vodami mora vključevati tudi na naravi temelječe rešitve, ključno pa je medsebojno sodelovanje lokalnih skupnosti ter različnih strok in upravljalcev prostora.

Pod dokument se je podpisalo več deset strokovnjakov različnih sfer ter predstavnikov nevladnih in javnih organizacij. Med pripravljalci vsebine in podpisniki s(m)o tako vodarji, gradbeniki kot tudi biologi in naravovarstveniki.

Vsebina pisma je dostopna TUKAJ, obrazložitve posameznih točk pa na tej POVEZAVI.

Prilagamo še povzetka konference s strani Slovenskega društva za zaščito voda ter RTVSLO:

In še povzetek konference na RTVSLO:

https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/poplave/strokovni-posvet-o-sanaciji-po-poplavah-upravljanje-voda-je-ze-desetletja-povsem-zgreseno/681263?fbclid=IwAR3tO9N8yGDeXctGtDiFDU7KZUq2zwyHxdayAQhfK8UYuIQHvBrU81K69mM

LIFE BOBER – Življenje z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembami

Politika zasebnosti