Skip to content Skip to footer

Razstava o bobru v Muzeju Ivanić-Grad

Vabljeni k ogledu razstave Dabar i vlažna staništa, ki so jo pripravili partnerji projekta LIFE BEAVER, sodelavci Muzeja Ivanić-grad na Hrvaškem! Na barvnih panojih so predstavljene osnovne značilnosti (biologija in ekologija) vrste ter njegov vpliv na okolje in človeka, najmlajši pa lahko bobra spoznavajo preko sestavljanke, igračk in pobarvanke o bobru (dostopna je tudi na naši spletni strani pod zavihkom Rezultati – Za otroke).

Obiskovalci imajo možnost tudi potipati bobrov kožuh, lobanjo, odtis tac ter si pobliže ogledati obglodane veje.

Vabljeni k ogledu razstave, muzeja in prijetnega mesteca Ivanić-Grad, ki je od hrvaške prestolnice oddaljen le 40 km. V bližini mesta gozdu Žutica v bližini tega mesta so bili leta 1996 v naravo prvič po izumrtju izpuščeni bobri, ki so se nato razširili tudi v Slovenijo.

BOBER NA RAZSTAVI ČAR LESA

Les in izdelki iz lesa ne očarajo le ljudi, temveč tudi bobra. Zato se je letos prvič s svojimi umetninami pridružil enkratni oblikovalski razstavi ČAR LESA, ki potuje po Sloveniji vse do pozne jeseni.

Trenutno (do 26. junija) je razstava na ogled v Kulturnem centru Semič.

Program razstav Čar lesa 2024 po Sloveniji:

  1. Arboretum Volčji Potok: od 21. maja do 2. junija 2024
  2. Semič, Kulturni center Semič: od 4. do 26. junija 2024 – odprtje 5. junija 2024 ob 10 uri
  3. Sodražica, dvorana OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica: od 28. junija do 21. julija 2024
  4. Murska Sobota, paviljon Expano: od 23. julija do 3. septembra 2024
  5. Laško, Muzej Laško: od 5. do 25. septembra 2024
  6. Pivka, Krpanov dom Pivka: od 27. septembra do 15. oktobra 2024
  7. Nova Gorica, avla Občine N. Gorica: od 17. oktobra do 12. novembra 2024
  8. Ljubljana, GR – Sejem Ambient od 14. do 17. november 2024

Več o razstavi: https://carlesa.si/

Bober na sejmu Lov – ribolov v Gornji Radgoni (5. -7. april 2024)

Ta teden ste od petka do nedelje (5.-7. april 2024) lepo vabljeni v Gornjo Radgono na sejem lova, ribolova in narave! Na sejmu se bo obiskovalcem na Lutrini stojnici predstavil bober, njegova soseda vidra in njun dom – sladkovodni ekosistemi 🙂

V petek, 5. aprila, pa vas še posebej vabimo na predavanje o bobru v sejemsko dvorano 2 ob 14:30!

Natančnejši program sejma in ostale podrobnosti lahko najdete na:

Predavanje o bobru v knjižnici Lenart (4.4.2024)

V četrtek, 4. aprila 2024, vas ob 17h lepo vabimo na predavanje o bobru – ključni vrsti vodnih okolij v knjižnico Lenart v Slovenskih goricah! Predavala bo naša strokovnjakinja za bobre, Martina Vida.

Predavanje o bobru v Benediktu

Ta petek, 22. marca 2024 ob 17h, vas lepo vabimo na predavanje o bobru v Večgeneracijski center Benedikt v Slovenskih goricah (Šolska ulica 4).

V bobrov svet vas bo popeljala naša Martina Vida.

Dobrodošli!

Delavnica o bobrih za šolske in predšolske otroke v Knjižnici Škocjan

Jutri, v torek, 19. 3. 2024, ste ob 17h lepo vabljeni v knjižnico Škocjan na Dolenjsko. Najprej bo na vrsti kratka predstavitev bobrov za predšolske in šoloobvezne otroke. Sledila bo ustvarjalna delavnica na temo bobrov. Vabljeni!

Predavanje

V petek, 22. marca, ste ob 17h lepo vabljeni na predavanje o bobru v Večgeneracijski center v Benediktu v Slovenskih goricah. Predavala bo naša Martina Vida.

Več info na Facebook strani dogodka: Bober – ključna vrsta vodnih okolij | Facebook

TA VIKEND VABLJENI V KRAJINSKI PARK RADENSKO POLJE!

V nedeljo, 17.9.2023, bo v Krajinskem parku Radensko polje Dan Žabje hiše, v okviru katerega se bosta predstavila tudi bober in vidra. Odrasle in otroke čakajo tudi druge zanimive delavnice o dvoživkah in plazilcih, pripovedka s strani društva Terra Anima ter vodenje po Žabji hiši. Na voljo bo tudi okrepčevalnica:)

Lepo vabljeni na spoznavanje sveta narave!

Lokacija: Žabja hiša, Mala Račna 20 (označba ŽH na zemljevidu)

Datum: 17. september 2023 od 10. do 16. ure

Parkiranje: pri kozolcu pred Žabjo hišo  (označba P na zemljevidu) ter pri Družbenem domu Račna (Velika Račna 24b)

PREDSTAVITEV BOBRA NA KOLIŠČARSKEM DNEVU 2023

V soboto, 26.8.2023, vabljeni, da se nam pridružite na Koliščarskem dnevu med 10h in 17h v Dragi pri Igu!

Takole so zapisali organizatorji:

Koliščarski dan je enodnevni dogodek, na katerem obiskovalci prek delavnic preizkusijo v najrazličnejših veščinah tipičnih za koliščarje, pripravimo tudi spremljevalni program (predstave, arheološka in druga predavanja).

Delavnice so razdeljene na arheološke, kjer je glavna vsebina arheološka, od najdb do interpretacije arheoloških najdb, do izkustvenih, kjer si udeleženci na podlagi lastnega dela, lastne izkušnje  pridobijo znanje o življenju v času koliščarjev ter naravovarstvene, kjer spoznavajo favno in floro Ljubljanskega barja in doline Drage danes ter v času koliščarjev.

TO SOBOTO, 10. JUNIJA 2023, VABLJENI NA SPOZNAVANJE BOBRA IN VIDRE OB CERKNIŠKEM JEZERU!

Ob Cerkniškem jezeru se pod okriljem Notranjskega regijskega parka v maju in juniju predstavljajo različni LIFE projekti: LIFE for SEEDS, LIFE Stržen, LIFE Beaver, LIFE Amphicon ter LIFE Lynx.

Prvič smo se predstavili v soboto, 27. maja, drugič pa bomo svoje delovanje predstavili v soboto, 10. junija, med 10. in 13. uro, na slikoviti lokaciji informacijske točke nasproti Centra za obiskovalce, v neposredni bližini požiralnikov Rešeto. Prav posebej so vabljeni otroci. Pripravljamo namreč vrsto dejavnosti in zanimivih poučnih vsebin, ki jim bodo omogočile, da se poglobijo v svet narave in se obenem zabavajo.

Sodelavci projekta LIFE BEAVER predstavljamo naša največja sladkovodna sesalca, bobra in vidro, njune biološke in ekološke značilnosti, razlike in podobnosti. Izvedeli boste tudi, kakšno vlogo imata v ekosistemu in zakaj nam bober lahko pomaga pri blaženju vplivov podnebnih sprememb.

Vabljeni!

DELAVNICE O SOBIVANJU Z BOBROM ZA DELEŽNIKE – UPRAVLJALCE ZAVAROVANIH OBMOČIJ, VODA IN GOZDOV TER KMETIJSKE SVETOVALCE (SI)

28. in 29. marca 2023 slovenski partnerji projekta organiziramo delavnico o sobivanju z bobrom za upravljalce območij ter kmetijske svetovalce. Prva delavnica bo na Gozdarskem inštitutu v Ljubljani, druga pa v Drava centru v Mariboru (Limbuš).

DELAVNICE O SOBIVANJU Z BOBROM ZA DELEŽNIKE – UPRAVLJALCE ZAVAROVANIH OBMOČIJ, VODA IN GOZDOV (HR)

29. novembra ter 5. in 6. decembra 2022 hrvaški partnerji projekta organizirajo delavnice o sobivanju z bobrom za deležnike v nekaterih županijah na Hrvaškem. Prva delavnica bo potekala v Koprivnici, druga v Vinkovcih in tretja v Dvorcu Tikveš (Kopački rit).

LIFE BOBER – Življenje z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembami

Politika zasebnosti